Hodalice i guralice koje poboljšavaju mobilnost kod starijih osoba

Filter

Sve što morate znati o hodalicama za stare

Ovde ste jer tražite najbolje hodalice za stare koji će im olakšati svakodnevno kretanje? Umesto dugog Google pretraživanja, lutanja po trgovinama i savetovanja sa komšijama uz polovične informacije, pročitajte naš vodič. 

U ovom vodiču ćete pronaći sve što bi trebalo da znate o hodalicama pre kupovine. Saznaćete koji su zdravstvenim benefiti, koje vrste postoje i kako izabrati najbolju hodalicu za stariju osobu. 

Zašto su hodalice za stare korisne?

Ako razmišljate da li bliskoj, starijoj osobi, kupiti hodalicu, prvo razmislite o svim koristima koje će imati od hodalice. 

Pre svega, osnovna svrha hodalica je pomoć i dodatna sigurnost prilikom kretanja. Pored toga, napravljene su tako da omogućavaju manje opterećenja na telo zbog čega osoba lakše hoda. Kako se mnoge starije osobe suočavaju za različitim tegobama koje dovode do bolnog i otežanog kretanja, ove hodalice im pomažu da održe stabilnost i neovisnost od drugih. 

Istraživanja i praksa su pokazali da hodalice za starije utiču pozitivno na njihovo fizičko i mentalno zdravlje te opšte blagostanje. Omogućavaju starijima da kroz olakšano kretanje pozitivno utiču i na različita zdravstvena stanja. 

Pored osnovnih benefita hodanja, ono ima pozitivan efekat na celokupno zdravstveno stanje, pa tako utiče na:

 • poboljšanje cirkulacije, 
 • smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja, 
 • smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2,
 • kontrolu glukoze u krvi,
 • zdravlje kostiju,
 • smanjenje rizika od preloma i bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Takođe, hodanje ima i pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Studije su pokazale da može pomoći u smanjenju simptoma anskioznosti i depresije te poboljšati opšte blagostanje i zadovoljstvo životom. 

S obzirom da su mnoge starije osobe ograničene s mogućnostima hodanja, korišćenje hodalice za stare im pomaže da se lakše samostalno kreću i podstiču prijatne osećaje.

Za koga su hodalice? 

Hodalice su odlična pomagala za hodanje koja su namenjena uglavnom starijim osoba sa zdravstvenim problemima koji otežavaju samostalno hodanje. Preporučujemo da hodalice koriste:

 • Osobe koje se oporavljaju od operacije poput operacije kolena ili kuka: 

Hodalica se najčešće koristi nakon operacije kuka kao zamena za štake. Štake su nestabilne pa kao takve lako dovode do pada i drugih povreda, zbog čega je uvek bolji izbor hodalica. Hodalica ima četiri tačke koje predstavljaju oslonac pa je tako stabilnija i sigurnija od štaka.

U kombinaciji sa nastavkom za wc šolju predstavlja najbolje rešenje za pacijente koji se oporavljaju od operacije kuka. Ukoliko se nastavak za wc šolju koristi u kombinaciji sa rukohvatom, postoji šansa da pacijent izgubi ravnotežu, prevrne se ili padne. 

Sa druge strane, hodalica u kombinaciji sa običnim nastavkom za šolju omogućava veću stabilnost jer ne postoji rizik od pada i povreda. Samim tim, takvo rešenje je sigurnije i isplatljivije.

 • Starije osobe sa problemima u ravnoteži:

S obzirom da hodalice za stare omogućavaju stabilnost i podršku, od velike su pomoći i osobama koje imaju probleme sa ravnotežom i držanjem.

 • Starije osobe sa hroničnim bolovima:


Takođe, starije osobe koje pate od različitih hroničnih bolova poput bolova u leđima i osteoartritisa, mogu da koriste hodalice. Hodalice im pomažu da redukuju bolove, rasporede pritisak na zglobovima i lakše se kreću. 

 • Osobe koje pate od različitih zdravstvenih stanja poput Parkinsonove bolesti, artritisa, mišićne distrofije, spine bifide i drugih sličnih zdravstvenih stanja.

Na kraju, svim starijim osobama koje na neki način imaju predispozicije za otežano kretanje se preporučuje upotreba hodalica. 

Tipovi hodalica za stare

Postoji nekoliko vrsta hodalica u zavisnosti od toga kako su konstruisane i koja im je namena. Većina ih je napravljena od laganog ali čvrstog metala kao što su aluminijum i čelik. Okviri su napravljeni tako da budu izdržljvii i stabilni, ali i prilagodljivi individualnim potrebama. Pa tako razlikujemo hodalice bez točkova, sa točkovima, stepenaste i pilot hodalice.

Hodalice bez točkova

fiksna hodalic za stare

Klasične hodalice bez točkova (fiksne hodalice) su namenjene za uspostavljanje maksimalne stabilnosti. S obzirom da su ove hodalice podesive po visini, moguće ih je apsolutno prilagoditi pacijentu tako da bez problema održava ravnotežu i potporu na sve četiri tačke. Samim tim su najsigurnije za pacijente koji nemaju mnogo snage u nogama ili imaju problema sa održavanjem ravnoteže

Upravo zbog toga što nemaju točkove, ove hodalice omogućavaju starijim osobama da upravljaju svojom težinom bez straha da će se prevrnuti ili povrediti.

Ovakve standardne hodalice za stare pružaju pacijentima mogućnost kretanja pogotovo onda kada se oporavljaju od operacije kuka ili kolena. Međutim, mogu da ih koriste svi stariji koji osećaju da im je potrebna potpora pri hodanju.

Stepenaste hodalice za stare

Stepenasta hodalica za stare

Stepenaste hodalice su najsličnije standardnim hodalicama bez točkova. Razlika je u tome što su posebno dizajnirane tako da imaju dva nivoa ručki što pacijentima pomaže da se lakše pridignu iz sedećeg u stojeći položaj. Zbog dva nivoa ručki, ove hodalice se mogu koristiti i kao potpora pri odlasku u kupatilo.  Najčešće ih kupuju pacijenti nakon operacije kuka za toalet ili starije osobe koje nemaju dovoljno snage da se podignu te im niži stepenik olakšava ustajanje.

Zglobne hodalice za stare

Zglobna ili reciporčna hodalica je napravljena tako da ima četiri noge i dodatna dva zgloba koja omogućavaju čvrstu potporu u pokretu. Ono po čemu je ova vrsta hodalica poznata su upravo zglobovi koji omogućavaju da se bočne strane hodalice pomeraju nezavisno jedna od druge. 

hodalica za stare zglobna


Zahvaljujući tome, pacijentu nije teško da se kreće bez podizanja cele hodalice sa tla. Zbog svoje praktičnosti, jednostavne upotrebe i fleksibilnosti, mnogi je biraju kao svoje sigurno sredstvo za hodanje.

Hodalice sa tri točka (rolatori)

Kada govorimo o hodalicama sa točkovima, obično govorimo o rolatorima. Oni su napravljeni tako da imaju jedan točak napred i dva nazad. Zbog takve postavke, idealne su za osobe koje mogu upravljati hodalicom na točkove i održavati ravnotežu. Kompaktne su i jednostavno se sklapaju, pa ih je lako održavati i skladištiti kada se ne koriste.

Hodalica za stare sa tri tocka i korpom

Ova vrsta hodalica može da dođe u kombinaciji sa korpom u koju se mogu odložiti stvari. To je čini praktičnom i korisnom. 

Ipak, hodalice sa tri točka nisu uvek najbolje rešenje jer mogu biti nestabilne na neravnim površinama. Njima je teško upravljati na otvorenom, pa se preporučuje za korišćenje u kući, domu ili bolnici.

Hodalice sa četiri točka (rolatori)

Ukoliko tri točka nisu dovoljna da bi pacijent osećao sigurnost prilikom hodanja, onda je hodalica sa četiri točka najbolje rešenje. Ona ima točkove na sve četiri noge što je čini stabilnijom u odnosu na hodalicu sa tri točka. 

Hodalica za stare sa točkovima i kočnicama

Pored toga, sva četiri točka omogućuju da osoba prevozi hodalicu preko manjih neravnina, bez da padne. Iako nije sigurna kao fiksna hodalica bez točkova, smatra se jednom od najsigurnijih na točkovima. 

Idealno je rešenje za osobe koje imaju malo više stabilnosti i snage za upravljanje hodalicom. Međutim, potrebno je biti oprezan i voditi računa o tome koliko je ta stabilnost kod osobe izražena kako bi se smanjio svaki rizik od povreda.

Ova vrsta hodalica može da bude;

 • klasična hodalica sa četiri točka,
 • hodalica sa četiri točka i sedištem,
 • hodalice sa podmetačima za pazuh (potpazušna hodalica),
 • hodalice sa podmetačima za laktove (podlaktna hodalica).

Pilot hodalice

Pilot hodalice su jedne od najkompleksnijih hodalica za starije. Poznate su po tome što uglavnom imaju naslonjače za pazuhe i/ili sedište kako bi pacijentu bilo što lakše. Koriste se najčešće kao pomoć pacijentima koji su dug period ležali i sad treba da se prilagode na stojeći položaj.

Podlaktna pilot hodalica za stare i invalide sa 4 točka

Ove hodalice imaju točkove, sa kočnicama na zadnjim točkovima kako bi pacijentima bilo jednostavno upravljati njima. Takođe, mogu se podešavati po visini što omogućava pacijentima da se osjećaju komforno i prijatno koristeći ovo pomagalo za hodanje.

Hodalice ili rolatori: Šta je bolje?

Mnogi ljudi su nedoumici kada treba da se odluče između hodalice i rolatora. Iako i jedno i drugo služi za olakšavanje kretanja, postoje važne razlike među njima. 

Osnovna razlika se ogleda u tome što tradicionalne hodalice imaju četiri gumene noge koje osiguravaju stabilnost. Kada se osoba kreće uz pomoć hodalice, ona je mora podizati od podloge i pomaknuti unapred kako bi se kretala. 

Upravo zbog toga je hodalica najbolje rešenje za one koji zahtevaju malo više stabilnosti, podupiranje težine i održavnje ravnoteže. Većina modela je napravljena tako da budu podesive i jednostavne za korišćenje i u zatvorenom prostoru. Većina hodalica je lagana pa niko od starijih osoba zaista nema problema sa podizanjem i kretanjem.

Najveći problem sa hodalicama je što se ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa gornjim delom tela što im otežava podizanje i upravljanje pomagalom. 

Za razliku od hodalice, rolator ima točkove i sedalicu. Umesto gumenih nožica koje se moraju podići, rolator ima točkove i nema potrebe za podizanjem prilikom hodanja. Sva težina je na točkićima i osoba samo mora da ih gura kako bi se kretala napred. 

Rolatori su odlično rešenje za osobe koje nemaju probleme sa održavanjem ravnoteže i žele mesto za sedenje ili odlaganje stvari. Međutim, oni su teški i skupi te zahtevaju mnogo više prostora zbog svoje veličine. Pored toga, osobama koje imaju problem sa ravnotežom i osloncem neće biti od velike koristi. 

Koja veličina hodalica za stare vam je potrebna?

Kada birate hodalicu za starije osobe, morate imati na umu da je najvažnije osigurati pravu veličinu. Ukoliko je prevelika ili premala, hodalica neće pružiti stabilnost i biće je teško koristiti. 

Prilikom kupovine, prvo izmerite osobu kojoj kupujete hodalicu. Izmerite visinu i težinu osobe te uzmite u obzir veličinu i izgled okoline u kojoj će se kretati. To podrazumeva da imate na umu širinu vrata i hodnika, veličinu i izgled dvorišta, širinu trotoara i nabore na cesti. 

Kako da odredite veličinu hodalice?

Kako biste uspešno odredili veličinu hodalice za određenu osobu, pratite sledeće korake:

 • Osoba neka ustane, uspravi se i spusti ruke niz telo.
 • Izmerite rastojanje od poda do ručnog zgloba .
 • Visina rukohvata (ručki) mora da bude na toj visini.

Imajte na umu da hodalica nije namenjena da drži kompletnu težinu čoveka, kao što je to slućaj sa invalidskim kolicima. Zbog toga je dobro imati na umu sve karakteristike hodalice pre nego što je kupite. U tabeli ispod pogledajte veličine, nosivost i druge važne karakteristike koje će vam pomoći da odaberete najbolji model.

VIDEO: 

Sve važno o hodalicama na jednom mestu

Vrsta hodaliceOsnovne karakteristikeNajčešća upotrebaNajbolji model hodaliceCena
Hodalica bez točkovaUkupna širina: 53cmUkupna visina: 77-95cmPodesivnost po visini; Sklopivi okvir.Podrška za mobilnost i stabilnostMišična distrofijaSpina bifidaZglobna & Fiksna MBK 9197,490.00 rsd
Hodalica sa 2 točkaUkupna visina: 80-95Ukupna širina: 60cmDubina: 52cmNosivost: 100kgPodesiva visina.IstegnućaLomovi i povrede zglobovaSpina bifidaMišićna distrofijaHodalica sa prednja dva točka MBK 9127,990.00 rsd
Stepenasta hodalicaUkupna širina: 54cmUkupna visina: 80-98cmNosivost: 100kgRučke u 2 nivoa; Podesivost visine.IstegnućaPovrede zglobova, prelomiMišićna distrofijaSpina bifidaStepenasta hodalica MBK 96328,590.00 rsd
Hodalica sa 4 točka (rolator)Ukupna širina: 61cmUkupna visina (podesive ručke): 83-93cmTežina: 7kgNosivnost: 110kgMišićna distrofijaSpina bifidaHodalica za sa točkovima MBK Rolator 96516,750.00 rsd
Pilot hodalicaUkupna širina: 55cmUkupna dužina: 70cmUkupna visina: 100-150cmTežina: 11kgNosivost: 120kgPovrede zglobova, lomoviMišićna distrofijaSpina bifidaPilot hodalica (trotter) 126 sa 4 točka SURACE27,7500.00 rsd

Dodatni saveti: Kako sigurno koristiti hodalicu?

kako koristiti hodalicu za stare
 • Osoba koja koristi hodalicu mora sa obe noge stati unutar okvira, a zatim se obema rukama čvrsto primiti za ručke;
 • Hodalica se lagano podiže i prave se mali koraci unapred;
 • Hodalica mora da se drži uz telo kako bi se održavala ravnoteža;
 • Ukoliko osoba sa hodalicom želi sesti, prvo je potrebno zaustaviti hodalicu, namestiti se tako da zadnjim delom nogu dodiruje sedalo i polako se spustiti;
 • Hodalica se nikada ne koristi kao oslonac za podizanje jer se može prevrnuti. Umesto toga, najbolje je pridignuti se uz pomoć kauča ili naslona za ruke, pa se onda uhvatiti za hodalicu;
 • Potrebno je uvek gledati ispred sebe, ne u noge ili hodalicu;
 • Ukoliko osoba koristi rolator, nikada ne treba da se penje ili silazi niz stepenice sa njim.

Česta pitanja (FAQ)

 1. Gde kupiti hodalice za stare?

Najkvalitetnije i najpovoljnije hodalice za stare kupite u Galena Medic radnjama u Beogradu,  Zemunu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu i Nišu.

 1. Koliko koštaju hodalice za stare?

Cene hodalica variraju i zavise od modela, a kreću se od 7,490.00 do 29,850.00 rsd.

 1. Šta je bolje, hodalica ili štake?

Hodalice se najčešće koriste kao zamena za štake. Štake su nestabilne i zahtevaju mnogo više stabilnosti i sposobnosti pacijenta za korišćenje, dok su hodalice stabilne i sigurne za upotrebu bez straha od pada i povrede.

 1. Od kojeg materijala se prave hodalice za stare?

Hodalice i rolatori mogu biti od različitog materijala. Za izradu se obično koriste aluminijum i čelik, kako bi hodalice bile lagane ali snažne i izdržljive.