Ortoze, splintovi i udlage za prste

U ponudi imamo ortoze koje su dizajnirane da pruže podršku i stabilnost Vašim prstima, smanjujući bol i nelagodnost uzrokovanu stanjima poput artritisa, tendinitisa ili povreda.

Izrađena od visokokvalitetnih materijala što ih čini trajnim i udobnim. Njihove podesive trake osiguravaju savršeno uklapanje za bilo koji veličinu prsta, a njihov lagan dizajn omogućava lako kretanje i fleksibilnost. Osim toga, nude ravan i diskretan dizajn što znači da je možete udobno nositi tokom dana, bez privlačenja neželjene pažnje.

Ponuda & Cena

Filter

Šta su ortoze, splintovi i udlage za prste?

Ortoza za prste, udlaga i splint - su medicinsko sredstvo koji se koristi za lječenje različitih stanja prstiju, uključujući artritis, tendinitis, prelome, prst okidač i slično. Ortoze za prste su dizajnirane da pruže podršku i stabilnost oštećenom prstu ili ruci, smanjujući bol i poboljšavaj pokretljivost prstiju.

Ortoze za prste obično se izrađuju od materijala poput plastike, metala ili gume i mogu biti prilagođene različitim veličinama prstiju i ruku. Pravilno prilagođavanje i nošenje ortoze za prste može ubrzati proces oporavka i spriječiti dalje oštećenje prstiju. Uviek se preporučuje savjetovanje sa lekarom prie upotrebe ortoze za prste kako bi se utvrdilo koje rješenje je najbolje za vaše specifične potrebe.

Vrste ortoza, splintova i udlaga za prst

Postoje dve glavne vrste ortoza za prste: statičke i dinamičke ortoze.

  • Statička ortoza za prste: Statička ortoza za prste obično se koristi kada je potrebna stabilizacija oštećenog zgloba prsta. Ova vrsta ortoze se sastoji od tvrdog materijala koji obuhvata prst i fiksira ga u stabilnom položaju. To smanjuje pokretljivost prsta i pomaže u smanjenju bola. Statičke ortoze se najčešće koriste nakon operacije ili povrede zgloba prsta.
Statička ortoza za prst
  • Dinamička ortoza za prste: Dinamička ortoza za prste sadrži elastične trake, opruge ili drugi mehanizam za povećanje pokretljivosti prsta. Ova vrsta ortoze se koristi za lečenje stanja poput prsta okidača, gdje je pokretljivost prsta smanjena. Dinamičke ortoze pomažu u obnavljanju prirodne pokretljivosti prstiju i sprečavaju nova oštećenje.
Dinamička ortoza za prst

Ortoze za prste se mogu prilagoditi različitim veličinama prstiju i ruku, te ih je važno pravilno prilagoditi kako bi se osigurala maksimalna efikasnost i udobnost.

Povrede i stanja koje zahtevaju korišćenje ortoze, splinta i uldage za prst

Postoji nekoliko stanja koja zahtijevaju korištenje ortoze za prste, uključujući:

Artritis prsta

Artritis je stanje koje može uzrokovati bol, otekline i ukočenost u prstima. Ortoze za prste mogu pomoći u ublažavanju boli i smanjenju nelagode kod osoba koje pate od artritisa.

Ortoza za artritis prsta

Tendinitis prsta

Tendinitis je stanje koje uzrokuje bol i upalu tetiva u prstima. Ortoze za prste mogu pružiti podršku i pomoći u smanjenju boli i upale tetiva.

Ortoza za tendinitis prsta
fotografija preuzeta sa sajta: doktor.rs

Prst okidač - škljocavi prst

Okidač prsta je stanje koje uzrokuje zastoj prsta u savijenom položaju. Dinamičke ortoze za prste pomažu u povećanju pokretljivosti prsta i sprečavanju daljnjeg zastoja.

Prelomi prsta

Prelomi prstiju su česti i mogu zahtijevati korištenje statičkih ortoza za stabilizaciju oštećenog prsta dok se ne izliječi.

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je stanje koje uzrokuje zadebljanje i skraćivanje tkiva u dlanu, što može dovesti do zatezanja prstiju. Dinamičke ortoze za prste pomažu u povećanju pokretljivosti i sprečavanju daljnjeg zatezanja prstiju.

Uz to, ortoze za prste mogu se koristiti i u rehabilitacijskim programima nakon operacije ili povrede prsta. Lekar za rehabilitaciju može preporučiti korištenje ortoze za prste kako bi se olakšala bol i ubrzao proces ozdravljenja.

Prednosti korišćenja ortoze za prst

Ortoze za prste imaju mnoge prednosti, a neke od najvažnijih uključuju:

  1. Stabilizacija oštećenog prsta: Ortoze za prste pružaju stabilnost oštećenom prstu i sprječavaju dodatno oštećenje. Ovo je posebno važno nakon operacije ili povreda.
  2. Smanjenje bola: Ortoze za prste pomažu u smanjenju bola u zahvaćenom prstu. One pružaju potporu i smanjuju pritisak na oštećeni prst, što smanjuje bol.
  3. Poboljšana pokretljivost: Dinamičke ortoze za prste poboljšavaju pokretljivost prsta i pomažu u obnavljanju prirodnog kretanja. Ovo je posebno važno kod stanja poput prst okidača.
  4. Sprječavanje daljnjeg oštećenja: Nošenje ortoze za prste može pomoći u sprječavanju daljnjeg oštećenja prsta. Ortoze smanjuju pritisak na oštećeno područje i pomažu u sprečavanju ponovne povrede.
  5. Prilagođenost: Ortoze za prste se mogu prilagoditi različitim veličinama prstiju i ruku, što omogućava veću udobnost i osigurava maksimalnu korist u lečenju stanja prstiju.

Kako koristiti ortozu za prst?

Pogledajte video snimak koji smo Vam obezbedli da bi dobili jasniju sliku kako se ortoza, splint ili udlaga postavlja i fiksira na prst.

FAQ - Često postavljena pitanja

1. Da li je ortoza za prst neudobna za nošenje?

Ortoza za prst bi je u većini slučajeva udobna za nošenje, iako je potrebno neko vreme da se naviknete na njenu prisutnost. Ortoza bi trebala biti pravilno prilagođena kako bi se osigurao najbolji komfor. Ako primetite da je ortoza neudobna ili uzrokuje bol, trebali biste se posavjetovati sa lekarom kako biste rešili problem ili zamenili.

2. Da li mogu nositi ortozu za prste tokom sportskih ili drugih fizičkih aktivnosti?

Zavisno od vrste sportske ili fizičke aktivnosti. Međutim, neke ortoze za prste su namijenjene samo za upotrebu tokom mirovanja, a ne za korištenje tokom aktivnosti koje zahtijevaju pokretljivost prstiju ili velike sile na rukama. Pre korištenja ortoze za prste tokom sportskih ili drugih fizičkih aktivnosti, trebali biste se posavjetovati sa lekarom za ortotiku kako biste dobili savjet koji će vam najbolje odgovarati.

3. Koliko dugo treba nositi ortozu za prste?

Trajanje nošenja ortoze za prste zavisi od vrste problema zbog kojeg se koristi i preporukama lekara. U nekim slučajevima, ortoza se može koristiti samo nekoliko sati dnevno tokom perioda oporavka, dok se u drugim slučajevima može nositi tokom celog dana i noći. Važno je pratiti savete svog lekara kako bi se osiguralo da se ortoza koristi na najbolji način i da se postižu najbolji rezultati liječenja.

4. Koliko često treba čistiti ortozu za prste?

Ortoza za prste, udlaga ili splint treba se redovno čistiti kako bi se sprečile infekcije i uklonile nečistoće. Frekvencija čišćenja zavisi o tome koliko često se ortoza koristi i u kakvim uslovima. Ako se ortoza koristi svakodnevno ili se koristi tokom aktivnosti koje uzrokuju znojenje, preporučuje se čišćenje ortoze barem jednom dnevno. Ako se ortoza koristi samo povremeno ili se koristi u manje znojnim uslovima, čišćenje može biti manje često, jednom u nekoliko dana.

5. Da li je moguće spavati dok se nosi ortoza za prste?

U nekim slučajevima, možete spavati dok nosite ortozu za prste ako vam je to preporučio vaš lekar. Međutim, u drugim slučajevima, spavanje s ortozom za prste može uzrokovati nelagodnost, iritaciju ili čak povredu. Ako je potrebno nositi ortozu za prste tokom noći, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom kako biste saznali najbolji način upotrebe i postavke ortoze za prste kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo tijekom spavanja.

6. Da li se ortoza za prste može nositi ispod rukavica?

U većini slučajeva, ortoza za prste, splint ili udlaga može se nositi ispod rukavica kako bi se osigurala dodatna potpora i zaštita prstiju. Međutim, važno je pronaći rukavice koje odgovaraju veličini ortoze i koje su udobne za nošenje zajedno s ortozom za prste. Takođe, neke vrste ortoza za prste mogu biti prevelike ili preteške da bi se nosile ispod rukavica, pa bi trebalo razmotriti nošenje rukavica koje se prilagođavaju ortozi za prste.

7. Da li ortozu za prste mogu koristiti deca?

Ortoze za prste, udlage ili splintovi se mogu koristiti kod dece. Međutim, pre upotrebe ortoze za prste kod dece, važno je konsultovati se sa pedijatrom kako bi se utvrdilo je li ortoza prikladna za njihovo stanje i uzrast. Takođe, kod dece, ortoza za prste mora biti dizajnirana tako da odgovara njihovoj veličini i mora se pravilno prilagoditi kako bi se osigurala pravilna potpora i udobnost.

Kod dece, ortoza za prste se najčešće koristi za lečenje stanja kao što su Dupuytrenova kontraktura ili kongenitalne deformacije prstiju. Takođe, ortoza za prste se može koristiti za pomoć u rehabilitaciji nakon povreda prstiju ili nakon operacije. U svakom slučaju, važno je da se ortoza koristi pod nadzorom lekara kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo i najbolji rezultati lečenja.

8. Da li ortoza za prste može pomoći kod bolova u artritisu?

Da, ortoza za prste može biti korisna u ublažavanju bolova kod artritisa. Artritis je stanje u kojem dolazi do upale i bolova u zglobovima, uključujući i zglobove prstiju. Korištenje ortoze za prste može smanjiti bol i upalu u zahvaćenim prstima tako što pruža potporu i stabilnost zglobovima.

9. Koje veličine ortoza za prst postoje?

Zavisno od vrste ortoza ali u većina se bazira na veličinama prikazanim u tabeli:

S1
M2
L3
XL4