Naše ortoze za skočni zglob i stopalo su posebno dizajnirane da pruže podršku i stabilnost Vašem skočnom zglobu i stopalu, ublažavajući bol i brži oporavak. Izrađene su od visokokvalitetnih materijala koji su istovremeno izdržljivi i udobni, tako da ih možete nositi čitav dan bez neugodnosti.

Filter

Kada treba nositi ortozu skočni zglob?

Ortozu za skočni zglob treba koristiti u različitim situacijama kada je potrebna dodatna podrška, stabilizacija ili zaštita skočnog zgloba. Neki primeri kada može biti korisno koristiti ortozu uključuju:

 1. Povrede i istegnuća: U slučaju istegnuća ili manje povrede skočnog zgloba, ortoza može biti korisna za ograničavanje pokreta, smanjenje opterećenja i oticanja, te ubrzanje procesa zarastanja.
 2. Prelomi i operacije: Nakon preloma skočnog zgloba ili operacija kao što su fiksacija preloma pomoću pločica, vijaka ili drugih hirurških intervencija, ortoza može pomoći u stabilizaciji zgloba tokom oporavka.
 3. Rehabilitacija: Tokom rehabilitacije nakon povrede ili operacije, ortoza može pomoći u kontroli pokreta i sprečavanju naglih pokreta, omogućavajući postepeni oporavak i obnovu mišićne snage.
 4. Hronični problemi: U slučaju hroničnih problema kao što su artritis ili ponavljajuće povrede, ortoza može pružiti kontinuiranu podršku i olakšanje od simptoma.
 5. Prevencija: U nekim slučajevima, posebno kod sportista ili osoba sa sklonostima ka povredama skočnog zgloba, ortoza može biti korišćena preventivno kako bi se smanjio rizik od povreda.

Kada treba nositi ortozu za stopalo?

Ortoze za stopalo se koriste u različitim situacijama kada je potrebna dodatna podrška, stabilizacija ili korekcija stopala. Evo nekoliko primera kada je korisno koristiti ortoze za stopalo:

 1. Ravna stopala: Ako imate dijagnosticirane ravne ili spuštene svodove stopala, ortoza može pružiti potrebnu podršku i pomoći u održavanju pravilnog položaja stopala.
 2. Povrede i operacije: Nakon povrede stopala, kao što su prelomi ili operacije, ortoza može pomoći u stabilizaciji stopala tokom procesa oporavka.
 3. Deformacije stopala: Kod nekih deformacija kao što su čekićasti prsti ili haluks valgus (deformacija palca), ortoza može pomoći u korekciji položaja prstiju i olakšanju nelagodnosti.
 4. Sportske aktivnosti: U mnogim sportovima stopala su izložena velikom stresu. Ortoze za stopalo mogu pružiti dodatnu podršku, ublažiti pritisak i smanjiti rizik od povreda.
 5. Plantarni fasciitis: Osobe koje pate od plantarnog fasciitisa, stanja koje uzrokuje bol u peti ili stopalu, mogu imati koristi od ortoza koje pružaju pravilnu potporu lukovima stopala.
 6. Rehabilitacija: Nakon povreda ili operacija stopala, ortoza može pomoći u kontrolisanim pokretima i postepenom obnavljanju snage.
 7. Hronični problemi: Osobe sa hroničnim bolovima ili problemima u stopalima, kao što je artritis, mogu koristiti ortoze za smanjenje nelagodnosti i olakšanje tokom svakodnevnih aktivnosti.

Vrste ortoza za skočni zglob

Postoje različite vrste ortoza za skočni zglob koje se koriste u različitim situacijama. Neke od vrsta su:

 • Steznici za skočni zglob
 • Ortoze sa trakama
 • Ortoze sa trakama i šinama
 • Ortoze za skočni zglob sa podrškom za ahilovu tetivu
 • Ortoza za skočni zglob i plantarnu fasciju

Steznik za skočni zglob

Steznici za skočni zglob - su pomagala koja su napravljena od materijala kao što su elastični tekstil i neopren. Ovi steznici se koriste kako bi pružili dodatnu podršku, stabilizaciju, olakšali pokret u zglobu ili za potrebe vršenja veće kompresije u predelu skočnog zgloba. Takođe pružaju prevenciju i podrška tokom sportskih i svakodnevnih aktivnosti.

Steznik za skocni zglob

Funkcija steznika za skočni zglob:

 1. Stabilizacija: Steznici pružaju stabilnost skočnom zglobu tako što ga drže u pravilnom položaju, sprečavajući prekomerne pokrete. Ovo je posebno korisno tokom aktivnosti ili oporavka nakon povrede.
 2. Podrška: U situacijama kada je potrebno ojačati skočni zglob, steznici pružaju dodatnu mehaničku podršku mišićima i ligamentima.
 3. Kompresija: Steznici koji imaju kompresivni efekat pomažu smanjenju otoka, poboljšavajući cirkulaciju krvi i ubrzavajući proces oporavka.

Kada treba koristiti steznik za skočni zglob?

Kada treba koristiti steznik za skočni zglob

 1. Istegnuća i uganuća: Nakon lakših povreda poput istegnuća ili uganuća skočnog zgloba, steznici se koriste kako bi se ograničili pokreti i pružila stabilnost tokom oporavka.
 2. Oporavak nakon operacija: Nakon operacije skočnog zgloba ili fiksacije preloma, steznici se često koriste kako bi se podržao zglob i olakšao postoperativni oporavak.
 3. Prevencija povreda: Sportisti često koriste steznike tokom treninga i takmičenja kako bi smanjili rizik od povreda tokom brzih i zahtevnih pokreta.
 4. Hronične povrede: Osobe sa hroničnim problemima poput nestabilnosti skočnog zgloba mogu koristiti steznike kako bi dobile stabilnost i ublažile simptome.
 5. Rehabilitacija: U fazama rehabilitacije, kada se postepeno vraćate normalnim aktivnostima, steznici mogu pomoći u podršci i zaštiti zgloba.

Ortoze za skočni zglob sa trakama


Ortoza za skočni zglob sa trakama - je pomagalo koje se koristi za pružanje podrške, stabilizacije i zaštite skočnog zgloba. Ova vrsta ortoze je obično izrađena od elastičnih materijala i ima trake koje se pričvršćuju oko zgloba kako bi se postigla željena podrška i kompresija.

Ortoze za skočni zglob sa trakama i šinama

Ortoza za skočni zglob sa trakama i šinama ili spiralama - su pomagala koja kombinuju trake, aluminijumske šine ili žičane spirale kako bi pružile podršku, stabilizaciju i zaštitu određenom delu zgloba. Ove ortoze za skočni zglob su često dizajnirane za pružanje veću stabilnost i kontrolu pokreta nego što bi to mogle postići samo trake ili samo šine.

Ortoza za skocni zglob sa sinama i trakama

Kako funkcionišu ortoze za skočni zglob sa trakama i šinama

 1. Trake: Trake pružaju kompresiju, podršku i ograničavaju neželjene pokrete. One takođe pomažu u smanjenju otoka i poboljšavaju cirkulaciju krvi.
 2. Šine: Tvrde šine su obično izrađene od plastike, metala ili drugih čvrstih materijala. One pružaju čvrstu strukturu koja ograničava pokrete u određenim pravcima, čime se postiže stabilnost i zaštita zgloba ili ekstremiteta.
 3. Kombinacija: Kombinacija traka i šina omogućava optimalnu kombinaciju kompresije i čvrste podrške. Trake osiguravaju da ortoza pravilno naleže na telo, dok šine pružaju stabilizaciju i zaštitu.

Ortoze za skočni zglob sa podrškom za ahilovu tetivu

Ortoza za skočni zglob sa podrškom za Ahilovu tetivu - su medicinska sredstva koja su dizajnirana kako bi pružila podršku i stabilizaciju skočnog zgloba, istovremeno pružajući posebnu podršku Ahilovoj tetivi. Ove ortoze su korisne kod različitih stanja i povreda koja uključuju Ahilovu tetivu i skočni zglob.

Ortoza za skočni zglob sa podrškom za Ahilovu tetivu

Kako funkcionišu ortoze za skočni zglob sa podrškom za Ahilovu tetivu?

 1. Podrška za Ahilovu tetivu: Ove ortoze obično imaju dodatno ojačanje ili jastučiće oko Ahilove tetive, što pruža dodatnu podršku ovom važnom tetivnom spoju. To je posebno korisno kod problema kao što je Ahilova tetiva tendinitis ili ruptura.
 2. Stabilizacija skočnog zgloba: Pored podrške za tetivu, ove ortoze takođe pružaju stabilizaciju za sam skočni zglob kako bi se smanjio rizik od prekomernih pokreta ili povreda.
 3. Kompresija i ublažavanje: Ojačani materijali i dodatna podrška oko Ahilove tetive mogu pružiti kompresivni efekat, što pomaže u smanjenju otoka, poboljšava cirkulaciju i olakšava bol.

Kada se koriste ortoze za skočni zglob sa podrškom za ahilovu tetivu?

 1. Ahilov tendinitis: Kod upale Ahilove tetive, ove ortoze pružaju potrebnu podršku, kompresiju i stabilizaciju kako bi se olakšali simptomi.
 2. Ahilova tetiva tendinopatija: Ovo je stanje u kojem je Ahilova tetiva oštećena. Ortoze sa podrškom za tetivu pomažu u očuvanju tetive tokom oporavka.
 3. Prevencija povreda: Osobe koje su skloni povredama Ahilove tetive ili skočnog zgloba mogu koristiti ove ortoze kako bi smanjili rizik od budućih povreda.

Ortoza za skočni zglob i plantarnu fasciju

Ortoza za skočni zglob i plantarnu fasciju - je dizajnirana da pruži podršku, stabilizaciju i olakšanje za skočni zglob i plantarnu fasciju sa silikonskim umetkom duž dna stopala i pete. Ova kombinovana ortoza je korisna za osobe koje imaju problem s bolom ili nelagodnošću u skočnom zglobu i/ili plantarnoj fasciji.

Ortoza za skočni zglob i plantarnu fasciju

Kako funkcioniše ortoza za skočni zglob i plantarnu fasciju ?

 1. Podrška skočnom zglobu: Ortoza pruža stabilizaciju skočnog zgloba, smanjujući rizik od prekomernih pokreta i pružajući podršku tokom hodanja ili aktivnosti.
 2. Podrška za plantarnu fasciju: Ove ortoze obično imaju dodatnu podršku ili jastučiće ili silikon ispod stopala koji pružaju kompresiju i podršku za plantarnu fasciju. Ovo može ublažiti bol povezan s plantarnim fasciitisom.
 3. Kompresija: Ortoze za plantarnu fasciju često imaju kompresivni efekat, koji može pomoći u smanjenju otoka i poboljšanju cirkulacije krvi u tom području.

Kada se koriste ortoze za skočni zglob i plantarnu fasciju?

 1. Plantarni fasciitis: Ovo je stanje koje uzrokuje bol i nelagodnost u peti i stopalu. Ortoze sa podrškom za plantarnu fasciju pomažu u olakšavanju ovih simptoma.
 2. Hronični problemi skočnog zgloba: Osobe koje imaju hronične probleme s bolom u skočnom zglobu ili plantarnoj fasciji mogu koristiti ove ortoze za dugoročno olakšanje.
 3. Prevencija povreda: Osobe koje su skloni povredama skočnog zgloba ili imaju rizik od plantarnog fasciitisa mogu koristiti ovu kombinovanu ortozu kako bi smanjili rizik od budućih problema.
 4. Petni trn

Koju ortozu za stopalo odabrati?

U prodaji se može naći više ortoza za stoplao i skočni zglob, no na vama je da odaberete onu koja odgovara vašim potrebama. 

Najčešće su to:

 • Peronalna meka ortoza za stopalo
 • Ortoza za skočni zglob i ahilovu tetivu
 • Peroneus ortoza za stopalo
 • AFO ortoza
 • Ortoza za imobilizaciju stopala i potkolenice

Peronalna meka ortoza za stopalo

Peronalna meka ortoza idealna je za nošenje sa obućom ili bez nje. Napravljena je od mekih materijala te se najčešće koristi kod osoba koje imaju problema sa spuštenim stopalom. I nju biste trebali da nosite po savetu lekara. 

Peronalna meka ortoza za stopalo

Peroneus ortoza za stopalo

Peroneus ortoza za stopalo je jedna od najčešće korišćenih za stopalo. Ona se uglavnom koristi kod osoba koje imaju problema sa padom stopala. Može se nositi sa cipelom i bez nje, a naravno pre upotrebe konsultujte svog lekara. 

AFO ortoza za potkolenicu i stopalo

AFO ortoza se preporučuje pacijentima kojima je neophodno totalno ograničenje okretanja skočnog zgloba. Najčešće su to stacionarni pacijenti. Zbog oslonca u obliku slova “ T” sprečava se okretanje zgloba i na taj način se on u potpunosti imobiliše. Ubrzava se oporavak zgloba, ali i mišića, tetiva i ligamenata u tom delu noge. Daje zglobu stabilnost od 90 stepeni koja mu je u datom momentu neophodna. 

AFO ortoza za potkolenicu i stopalo

Čizma za imobilizaciju stopala i potkolenice

Ovo je takozvana čvrsta ortoza i ona se koristi u slučaju preloma zgloba, nakon uganuća 2. i 3. stepena, kao i za oporavak nakon operacije i oporavak ahilove tetive. Ona ima zglobni mehanizam koji podržava imobilizaciju zgloba, kao i pneumatske jastuke koji se po potrebi naduvavaju kako bi se pacijentu obezbedilo udobno i komforno nošenje ortoze za stopalo bez bola. 

Cena - Ortoza za stopalo i skočni zglob

Ono što znamo da na kraju krajeva sve interesuje jeste cena ovakvih pomagala. Imajući u vidu njihovu funkcionalnost i praktičnost, kao i kvalitet cena je zapravo zanemarljiv faktor u odluci o kupovini. Ukoliko vam je vaš lekar preporučio nošenje ortoze za stopalo sasvim sigurno je potrebno i da je nosite. 

Ne samo što ćete njom ubrzati oporavak i rešiti se neprijatnih simptoma poput bola i oticanja, već vam je neophodna da bi vaš oporavak bio potpun. Nošenjem ortoze možete izbeći brojne komplikacije kada je stopalo u pitanju. 

Nemojte zaboraviti činjenicu da je stopalo odgvorno za nošenje vaše težine i čitave konstitucije tela. Cene variraju u zavisnosti od toga koja ortoza za stopalo vam je potrebna kao i od kvaliteta samog proizvoda. Neke okvirne cene ovih pomagala kreću se od 3500 pa sve do 13000 dinara koliko je potrebno da izdvojite za potpunu imobilizacijsku ortozu za stopalo. 

FAQ - Najčešća pitanja

 1. Da li je nošenje ortoze za stopalo zaista neophodno?

Različiti stručnjaci iz oblasti medicine i fizijatrije saglasni su da nošenje ortoze kada je ona potrebna ubrzava oporavak i olakšava život pacijenta. 

 1. Kako se održava ortoza za stopalo?

Održavanje i čišćenje ortoze je zaista jednostavno. Ne trebaju vam nikakvi posebni preparati ili oruđe, da biste svoju ortozu održavali čistom i urednom. Dovoljno je da je na nekoliko dana operete rastvorom blagog antibakterijskog sapuna i vode. Vodite računa da se ona potpuno osuši pre sledećeh nošenja, jer je vlažna sredina pogodna za razvoj mikroba. 

 1. Da li je potrebno da se ortoza za stopalo nosi tokom celog dana?

Ne, nije potrebno da je nosite 24 sata dnevno osim, ako vam to nije preporučio vaš lekar. Ortozu biste trebali da nosite što duže možete tokom dana, naročito kada ste aktivni kako biste izbegli dalje povrede i istegnuća.