Otkrijte prednosti i cene naših kragni za vrat već danas!

Filter

Šta je cervikalna kragna za vrat?

Kragna za vrat, takođe poznata kao cervikalna kragna ili steznik za vrat, je medicinsko sredstvo koji se nosi oko vrata kako bi se podržao vrat i kičma. Njena svrha je da ograniči kretanje glave i vrata nakon povrede ili operacije. Obično se preporučuju za kratkotrajnu upotrebu dok se oporavljate od povrede ili operacije.

Kada i zašto se nosi kragna za vrat?

Razlozi zbog kojih se najčešće koristi kragna za vrat su:

 1. Povreda vrata i glave
 2. Cervikalna spondiloza
 3. Nakon oporavaka od operacije
 4. Za ublaženje simptome trzavice
 5. Za ublažavanje bola u vratu

Dok nosite kragnu, ne bi trebalo da radite sledeće stvari

 • Bavite se fizičkim sportom ili trčite
 • Upravljati motornim vozilom
 • Podizati teške predmete
 • Obavljati bilo kakav ručni rad.
 • Savijte glavu ili vrat u bilo kom pravcu
 • Sedite na mekim, niskim stolicama

Vrste cervikalnih kragni za vrat

Kragne za vrat se dele na :

 • Meke kragne za vrat
 • Tvrde kragne za vrat

Meke kragne za vrat - dolaze u obliku omotača i uglavnom su napravljene od filca, pene ili gume. Ove kragne ne obezbeđuju potpunu imobilizaciju vrata. One omogućavaju određeni opseg kretanja, uglavnom napred i nazad, dok ograničavaju kretanje sa jedne strane na drugu stranu. Meke kragne se često propisuju za blage do umerene bolove u vratu. Takođe koriste se i u rehabilitaciji trzajnih povreda i uganuća vrata. Kod nas u poznate pod nazivom kao Šancova kragna ili Nelson kragna.

sancova kragna za vrat

Tvrde kragne za vrat - napravljene od tvrde plastike sa uklonjivim, mekim unutrašnjim jastučićima. Obično se koriste kada postoji potreba da se zaustavi skoro svako kretanje vrata u bilo kom pravcu. Dolaze u različitim veličinama da odgovaraju pacijentu. Kod nas su poznate pod nazivom kao Thomas kragna.

Filadelfija kragne za vrat

Filadelfija kragna za vrat spada u tvrde kragne za vrat koje mogu imati dodatnu podršku za bradu ili otvor za kanilu.

Filadefija sa podrškom za bradu

Koristi se za strogu imobilizaciju vrata nakon povrede cervikalnog dela kičme, postoperativnu imobilizaciju i ozbiljna cevikalna iščašenja. Zahvaljujući potpori za bradu i potiljak, pokreti savijanja i istezanja vrata su mehanički ograničeni, a u manjoj meri bočni i rotacioni pokreti.

kragna za vrat filadelfija sa podrskom za bradu

Filadelfija sa otvorom za kanilu

Koristi se za strogu imobilizaciju vrata nakon povrede cervikalnog dela kičme, postoperativnu imobilizaciju, ozbiljna cervikalna iščašenja i sve tretmane traheostome. Zahvaljujući potpori za bradu i potiljak, pokreti savijanja i istezanja vrata su mehanički ograničeni, a u manjoj meri bočni i rotacioni pokreti.

Kragna za vrat filadelfija sa otvorom za kanilu

Kako koristiti kragna za vrat?

Kragna za vrat treba da dobro naleže na sam vrat tako da ne možete da pomerate glavu, a brada ne sme da klizi unutra ili da viri preko kragne.
Donja ivica kragne treba da se oslanja na vaše telo, a samo podstavljena oblast dodiruje vašu kožu. Uvek održavajte kožu čistom i suvom ispod kragne. Nemojte koristiti pudere ili losione jer mogu oštetiti jastučiće. Kada skidate kragnu za vrat radi čišćenja, uvek proverite da li vaša koža ima crvenilo ili iritaciju. Odmah se obratite svom lekaru ako primetite bilo kakvu promenu u svom stanju. Ručno operite podlogu blagim sapunom i vodom i dobro isperite, istisnuvši višak vode. Ostavite da se podloga potpuno osuši na vazduhu.

kako koristiti kragnu za vrat

FAQ - često postavljena pitanja

1. Gde kupiti kragnu za vrat?

Kragnu za vrat možete kupiti poručivanjem putem sajta ili lično u nekom od naših maloprodajnih objekata koji se nalaze u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Niš, Subotica, Vranje, Zrenjanin i Kragujevac. Želimo naglasiti da mi nismo apoteka mi smo specijalizovana prodavnica medicinske opreme.

2. Koliko treba nositi kragnu za vrat?

Nošenje kragne za vrat zavisi od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Za umerene bolove, koji nisu uzrokovani iznenadnom povredom, ne bi trebalo da nosite cervikalni okovratnik duže od nedelju dana. Produžena upotreba može dovesti do ukočenosti i slabljenja mišića vrata. Koristite potporu za vrat prema uputstvima lekara.

3. Koja je cena kragne za vrat?

Cena kragne za vrat se mogu kretati od 1500 dinara do 7000 dinara. Na cenu kragne utiče vrsta kragne, trenutne cene možete proveriti na našem sajtu.

4. Kako se meri visina i širina vrata za ortozu / kragnu za vrat?

Ukoliko niste sigurni kako da odredite koja veličina kragne za vrat bi odgovarala Vama to možete uraditi jednostavno uz par koraka. Ono što Vam je nephodno je je običan krojački metar sa kojim ćete izmeriti obim vrata i visinu vrata. Pogledati detaljnije na slici ispod.

5. Da li kragna za vrat može smanjiti bol u vratu?

Kragna za vrat pomaže prilikom smanjenja bola u vratu i rasterećenju vratnih mišiča i tkiva. Ukoliko bol ne prestaje treba se obratiti lekaru za detaljnije savete.