Predstavljamo Vam široki spektar steznika i ortoza za koleno koje su dokazano najbolje rešenje za podršku i stabilizaciju kolena, smanjuju bol i poboljšavaju svakodnevnu aktivnosti. Bez obzira da li imate povredu, medicinski problem ili jednostavno Vam je potrebna dodatna podrška, ortoza za koleno Vam može pružiti pomoć koja Vam je potrebna da ostanete aktivni i bez bola. Ne samo da mogu smanjiti bol i poboljšati stabilnost, već mogu i sprečiti buduće povrede i poboljšati Vaš kvalitet života.

Filter

Šta je ortoza za koleno?

Ortoza za koleno - je medicinsko sredstvo koji se koristi za podršku, stabilizaciju, olakšanje bola i povećanje pokretljivosti kolena. To je vrsta ortoze koja se stavlja na zglob kolena kako bi se ograničilo kretanje ili pružila potpora zglobu i okolnim mišićima. Ortoze za kolena se koriste za razne svrhe, uključujući rehabilitaciju nakon povrede ili operacije, sprečavanje daljnjih povreda, olakšanje bolova kod artritisa i drugih medicinskih stanja a i poboljšanje sportskih performansi. Postoje različite vrste ortoza za kolena koje se biraju zavisno od potrebe i preporuke lekara.

Svrha korišćenja ortoze za koleno

Svrha ortoze za koleno je pružanje potpore, stabilizacije i smanjenje bola u kolenu.

Svrha korišćenja ortoze za koleno

Ortoze za kolena se koriste za različite svrhe, uključujući:

 1. Rehabilitacija nakon povrede ili operacije: Ortoze za koleno se koriste u procesu rehabilitacije nakon povrede ili operacije kolena kako bi se ograničilo kretanje, smanjio pritisak i održao zglob u stabilnom položaju dok se povreda leči.
 2. Prevencija od povreda: Ortoze za koljeno se mogu koristiti za sprečavanje novih povreda kod osoba koje su sklonije povredama kolena, kao što su sportisiti, osobe s artritisom ili druge medicinske stanja koja mogu uzrokovati bol u kolenu.
 3. Ublažavanje bola: Ortoze za kolena se koriste za ublažavanje bolova kod različitih medicinskih stanja, kao što su artritis, povrede ili druga stanja koja uzrokuju bol u koljenu.
 4. Poboljšanje sportskih performansi: Ortoze za kolena se mogu koristiti kako bi se poboljšale sportske performanse, smanjio rizik od povreda i podržao zglob kolena tijekom intenzivnih aktivnosti.

Za više detalja o tome kako ortoza deluje na koleno pogledajte video snimak ispod.

Kratka istorija ortoza za koleno

Upotreba ortoza za kolena datira još iz antičkih vremena, kada su se koristile obloge za kolena od različitih materijala poput tkanine, kože i drveta. U srednjem veku, ortoze su se koristile za lečenje deformiteta kolena, ali i drugih delova tela.

Istorija ortoza za koleno

Razvoj modernih ortoza za kolena započeo je u 20. veku. U početku su se koristili samo čelični šipkasti okviri s prstenovima oko bedara i potkolenice. Međutim, s razvojem novih materijala i tehnologija, danas se koriste različiti materijali, poput plastike, karbona, kevlara i drugih.

Danas postoje različite vrste ortoza za koljena, od jednostavnih elastičnih zavoja do složenih, prilagođenih ortoza. Razvoj modernih materijala i tehnologija kontinuirano poboljšava učinkovitost i udobnost ortoza za kolena, omogućavajući bolju podršku, stabilizaciju i olakšanje bolova u kolenu.

Tipovi ortoza za koleno

TIPOVI ORTOZA ZA KOLENO

Postoji nekoliko različitih tipova ortoza za koleno koje se koriste za različite svrhe. Neki od najčešćih tipova ortoza uključuju:

 1. Funkcionalne ortoze: Ove ortoze se koriste za stabilizaciju koena nakon operacije ili povrede. Obično se sastoje od čvrstih delova koji se pričvršćuju oko bedara, potkolenice i stopala te su dizajnirane da stabiliziraju zglob kolena.
 2. Unutrašnje ortoze: Ove ortoze se koriste za smanjenje boli i pritiska na zglob kolena kod stanja poput artritisa ili poremećaja patele. Obično se nose ispod odeće i sastoje se od mekanih materijala koji omogućavaju udobnost.
 3. Spoljašne ortoze: Ove ortoze se koriste za stabilizaciju i podršku zgloba kolena tokom aktivnosti poput trčanja ili skakanja. Obično se sastoje od tvrdih delova koji se pričvršćuju oko bedara i potkolenice.
 4. Univerzalne ortoze: Ove ortoze su dizajnirane za različite svrhe i mogu se koristiti za stabilizaciju, podršku i smanjenje boli u zglobu kolena. Obično su prilagodljive i mogu se podešavati kako bi se osigurala maksimalna udobnost i podrška.
 5. Dinamičke ortoze: Ova vrsta ortoza poznatija kao ortoza za koleno sa ROM podešavanjem omogućava dinamičko određivanje ugla kolena.

Svaki tip ortoze za koleno ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je važno odabrati pravu ortozu koja odgovara Vašim potrebama i preporukama lekara.

Elastična ortoza / steznik za koleno

Elastična ortoza ili steznik za koleno se koristi za podršku kolena i smanjenje bola i upale u tom području. Steznik je izrađen od elastičnog materijala koji pruža kompresiju i stabilnost, a može se postaviti preko kolena i pričvrstiti pomoću čičak traka ili drugih sistema zatvaranja.

Elastična ortoza za stabilizaciju kolena

Elastične ortoze se najčešće koriste kod manjih povreda kolena, poput istezanja mišića, uganuća ili manjih istagnuća ligamenata. Takođe se mogu koristiti i kod artritisa i drugih stanja koja uzrokuju bol u kolenu.

Prednosti korištenja elastične ortoze uključuju smanjenje boli, povećanje stabilnosti kolena i ubrzanje procesa ozdravljenja. Međutim, važno je napomenuti da se ne preporučuje korištenje steznika kao dugoročnog rešenja za povrede kolena, već kao privremenu pomoć pri ozdravljenju.

Ortoza za koleno sa šinama

Ortoza za koleno sa šinama se koristi za stabilizaciju i zaštitu kolena. Šine su ugrađene u ortozu kako bi se ograničio pokret kolena u određenom smjeru i pružila potpora i stabilnost.

Ortoza za koleno sa sinama

Ova vrsta ortoze se najčešće koristi kod povreda ligamenata kolena, poput uganuća ili istegnuća ligamenata, ali se može koristiti i nakon operacije, kod osteoartritisa i drugih stanja koja uzrokuju nestabilnost ili bol u kolenu.

Dinamička ortoza za koleno za zglobom (ROM)

Dinamička ortoza za koleno je se koristi za podršku koljena i poboljšanje funkcije zgloba. Za razliku od statičke ortoze koja je obično izrađena od čvrstog materijala i ima fiksni oblik, dinamička ortoza ima fleksibilniju konstrukciju i omogućuje pokretljivost kolena.

Dinamička ortoza za koleno sa zglobom ROM

Kako postaviti dinamičku ortozu za koleno sa ROM zglobom?

Pogledajte video snimak na kome se detaljno objašnjava kako se postavlja i podešava dinamička ortoza za koleno sa zglobom.

Ortoza za koleno sa otvorom za patelu

Ortoza za koljeno sa otvorom za patelu se koristi za podršku kolena i olakšavanje bola, a ima otvor na delu gdje se nalazi patela. Ova ortoza je obično izrađena od materijala poput neoprena ili elastičnih tkanina, a prilagođena je obliku i veličini kolena pacijenta.

Ortoza za koleno sa otvorom za patelu

Kako postaviti ortozu sa otvorom za patelu (video)?

Pogledajte video snimak kako se koristi i kako se postavlja ortoza sa otvorom za patelu.

Ortoza za ligamente kolena

Ortoza za za ligamente kolena koristi se za podršku kolena i olakšavanje bol kod povreda ligamenata u zglobu kolena. Ova ortoza obično se izrađuje od čvrstog materijala poput plastike ili metala koja je presvučena neopranom ili drugim udobnim materijom. Ortoza za koljeno za ligamente obično ima snažne trake ili kopče koje pomažu u stabilizaciji zgloba i sprječavanju nepotrebnog kretanja zgloba, čime se smanjuje rizik od daljnjih povreda.

Ortoza za ligamente kolena

Kako odabrati pravu ortozu za koleno?

Odabir prave ortoze za koleno zavisi od Vaših potreba i stanja. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ortoze za koleno:

 1. Razlog korištenja: Postoji mnogo različitih ortoza za kolena koje su dizajnirane za različite svrhe, poput smanjenja bola, stabilizacije zgloba, sprečavanja daljnjih povreda ili podrške rehabilitaciji. Odaberite ortozu koja je namijenjena vašem specifičnom problemu.
 2. Veličina: Ortoza za koleno mora biti pravilne veličine kako bi pružila efikasnu potporu. Proverite tabelu veličina proizvođača i odaberite veličinu koja najbolje odgovara vašoj veličini kolena.
 3. Materijali: Ortoze za kolena izrađene su od različitih materijala, poput neoprena, plastike, metala i kevlara. Odaberite materijal koji je udoban za nošenje i odgovara vašim potrebama.
 4. Stil: Postoje različiti stilovi ortoza za kolena, poput potpune ortoze koja pokriva cielo koleno, delomične ortoze koje pokrivaju samo deo kolena ili elastičnih zavoja. Odaberite stil koji odgovara vašim potrebama.

Kako odrediti dimenziju ortoze za koleno?

Dimenzije ortoze za koleno zavise od obima kolena, kao i o nameni ortoze. Ortoze su dostupne u različitim veličinama i modelima, od univerzalnih do ortopedskih koje se izrađuju prema merama korisnika.

Dimenzije ortoze za koleno

FAQ

1. Da li je nošenje ortoze za koleno udobno?

Većina ortoza dizajnirana je da bude udobna za nošenje tokom dužih perioda. Međutim, važno je izabrati pravu veličinu i vrstu ortoze za vaše potrebe kako biste osigurali maksimalnu udobnost.

2. Da li se ortoza za koleno može nositi tokom fizičke aktivnosti?

Da, mnoge ortoze dizajnirane su za upotrebu tokom fizičke aktivnosti poput sporta ili vežbanja. Mogu pomoći u sprečavanju povreda kolena ili pružanju podrške tokom oporavka od povrede.

3. Koliko dugo je potrebno nositi ortozu za koleno?

Dužina vremena koju treba nositi ortozu za koleno zavisiće od pojedinca i njegovog specifičnog stanja. Neki ljudi mogu nositi samo tokom fizičke aktivnosti, dok drugi mogu morati nositi je tokom dužih perioda tokom dana. Pratiti savete lekara!

4. Da li se ortoza za koleno može nositi ispod odeće?

Da, mnoge ortoze za kolene su dizajnirane da se nose ispod odeće. Međutim, važno je izabrati ortozu koja nije previše glomazna i koja neće uzrokovati žuljanje i nelagodnost tokom nošenja.

5. Da li se ortoza za koleno može uzeti preko socijalnog ili RFZO naloga?

Da, na sajtu RFZO-a možete pogledati spisak svih medicinskih sredstava i cene koji se izdaju na nalog.

6. Kolika je cena ortoze za koleno?

Cena ortoze za koleno može značajno varirati u zavisnosti od modela i proizvođača. Obično se cena kreću od 2000 hiljada dinara do 10000 hiljada dinara. Cena ortoze može biti skuplja ako upitanju poznatiji brend.

7. Da li se ortoza za koleno može prati?

Da, mnoge ortoze za koleno se mogu prati. Preporučuje se da pročitate uputstva proizvođača kako biste se uverili da se ortoza može prati i kako treba da se pere tj. na koliko stepeni.