Korišćenjem naše ortoze za zglob ruke, smanjićete bol i neprijatnost u zglobu. Takođe, može pomoći u sprečavanju povreda i pomoći u oporavku nakon povrede ili operacije. Sa našom ortozom za zglob ruke, možete povratiti svoju pokretljivost i vratiti se aktivnostima koje volite.

Nemojte dozvoliti da Vas bol u zglobu ruke dalje sprečavaju. Isprobajte našu ortozu za zglob ruke danas i iskusite olakšanje i podršku koju pruža.

Filter

Šta je ortoza za ručni zglob?

Ortoza za ručni zglob - je medicinsko sredstvo koje se koristi za pružanje podrške i stabilizacije zglobu ruke. Ortoza je obično napravljena od tkanine ili drugih materijala koji omogućavaju dobru ventilaciju, a često se koristi za ublažavanje bolova i nelagodnosti u zglobu, kao i za oporavak nakon povrede ili operacije. Ortoza za ručni zglob može biti mekana, polučvrsta ili čvrsta, u zavisnosti od nivoa podrške koju je potrebno pružiti zglobu ruke.

Vrste ortoza za zglob ruke i njihova namena

Vrste ortoza za rucni zglob slika

Postoji nekoliko vrsta ortoza za ručni zglob, a neke od njih su:

 1. Mekana ortoza za ručni zglob: Ova vrsta ortoze je napravljena od elastičnog materijala koji omogućava fleksibilnost i pokretljivost zglobu, ali i pruža neophodnu podršku. Ova vrsta ortoze se često koristi u slučaju blagih povreda, artritisa ili blagih bolova u zglobu.
 2. Polučvrsta ortoza za ručni zglob: Ova vrsta ortoze kombinuje elastični materijal sa čvršćim materijalima poput plastične ili metalične konstrukcije. Ova vrsta ortoze pruža srednji nivo podrške i koristi se za umerene povrede zgloba, kao i za prevenciju ponovnih povreda.
 3. Čvrsta ortoza za ručni zglob: Ova vrsta ortoze pruža najveći nivo podrške i koristi se u slučajevima teških povreda zgloba, kao i za oporavak nakon operacije. Čvrsta ortoza je napravljena od tvrdih materijala poput plastične ili metalične konstrukcije i obično ima kopče ili čičak trake za dodatnu podršku.
 4. Ortoze za sportske aktivnosti: Ove ortoze su napravljene od laganih i fleksibilnih materijala koji omogućavaju slobodno kretanje ruke i zgloba tokom sportskih aktivnosti. Ove ortoze pružaju podršku i zaštitu od povreda tokom sportskih aktivnosti poput košarke, tenisa, trčanja i drugih.
 5. Noćne ortoze za ručni zglob: Ove ortoze se koriste tokom spavanja kako bi se ublažili bolovi i nelagodnosti u zglobu ruke. One su obično mekane i fleksibilne kako bi se omogućila udobnost tokom spavanja, ali i pružila neophodna podrška zglobu.

Kako ortoza za zglob ruke deluje?

Ortoza za zglob ruke deluje tako što pruža podršku i stabilnost zglobu, smanjuje pritisak na zglob i smanjuje bolove i nelagodnosti. U zavisnosti od vrste i stepena podrške, ortoza može pomoći u smanjenju upale i otoka, poboljšanju cirkulacije, sprečavanju daljih povreda i ubrzanju procesa ozdravljenja.

Kako ortoza deluje na ručni zglob

Prednosti korišćenja ortoze za zglob ruke

Postoji nekoliko prednosti korišćenja ortoze za zglob ruke:

 1. Smanjenje bolova i nelagodnosti: Ortoza za zglob ruke može pomoći u smanjenju bolova i nelagodnosti koje se javljaju tokom aktivnosti koje opterećuju zglob.
 2. Stabilnost i podrška zglobu: Ortoza za zglob ruke pruža stabilnost i podršku zglobu, što može smanjiti rizik od povrede ili pogoršanja stanja.
 3. Poboljšanje funkcije zgloba: Korišćenje ortoze može poboljšati funkciju zgloba, što je posebno korisno u slučajevima gde su aktivnosti u kojima učestvujete ograničene zbog bolova ili povrede.
 4. Poboljšanje cirkulacije: Ortoza za zglob ruke može pomoći u poboljšanju cirkulacije u zglobu, što može doprineti bržem procesu ozdravljenja i smanjenju otoka.
 5. Prevencija povreda: Ortoza može pomoći u prevenciji novih povreda, jer pruža stabilnost i podršku zglobu tokom aktivnosti koje ga opterećuju.
 6. Prilagođenost individualnim potrebama: Ortoza za zglob ruke dolazi u različitim vrstama i veličinama, što omogućava prilagođavanje individualnim potrebama i zahtevima.
Prednosti korišćenja ortoze za zglob ruke

Kako izabrati ortozu za zglob ruke?

Prilikom odabira ortoze za zglob ruke, treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

 1. Vrsta povrede ili stanja: Važno je uzeti u obzir vrstu povrede ili stanja za koje se koristi ortoza za zglob ruke. Različite ortoze se preporučuju za različite vrste povreda ili stanja.
 2. Veličina i oblik: Ortoza za zglob ruke treba prilagoditi veličini i obliku ruke kako bi se obezbedila optimalna podrška i stabilnost. Stoga je važno pažljivo izmeriti veličinu zgloba pre kupovine ortoze.
 3. Nivo podrške: Neke ortoze pružaju veći nivo podrške i stabilnosti od drugih. Treba uzeti u obzir nivo podrške potreban za određenu povredu ili stanje.
 4. Materijal: Ortoze za zglob ruke mogu biti napravljene od različitih materijala, uključujući neopren, kožu ili tkaninu. Važno je razmotriti materijal pri odabiru ortoze, jer će uticati na udobnost i trajnost.
 5. Preporuke lekara ili fizioterapeuta: Preporuke lekara ili fizioterapeuta su veoma važne prilikom odabira ortoze za zglob ruke. Oni će moći da preporuče odgovarajuću ortozu na osnovu vašeg stanja i individualnih potreba.
 6. Kvalitet i brend: Važno je odabrati kvalitetnu ortozu za zglob ruke od renomiranog brenda koji je registrovan u ALIMS-u kako bi se obezbedila trajnost, bezbednost i efektivnost.

Razmatranjem ovih faktora možete pronaći ortozu za zglob ruke koja najbolje odgovara vašim potrebama i zahtevima.

Kako se koriste ortoze za zglob ruke?

Korišćenje ortoze za zglob ruke obično uključuje sledeće korake:

 1. Pravilno postavljanje: Ortoza treba pravilno postaviti na zglob ruke prema uputstvima proizvođača ili lekara.
 2. Prilagođavanje veličine: Ortozu treba prilagoditi veličini zgloba ruke kako bi se obezbedila optimalna podrška i stabilnost.
 3. Nošenje po potrebi: Ortosa se obično nosi tokom aktivnosti koje zahtevaju dodatnu podršku zglobu. Međutim, u nekim slučajevima, ortozu možete nositi i tokom svakodnevnih aktivnosti.
 4. Redovno održavanje: Ortozu treba redovno održavati čišćenjem i pranjem prema uputstvima proizvođača kako bi se obezbedila trajnost i efikasnost.

Važno je zapamtiti da korišćenje ortoze za zglob ruke ne sme biti dugoročno rešenje i da se treba posavetovati sa lekarom ili fizioterapeutom o tome kada i kako treba prestati sa nošenjem ortoze.

FAQ - Česta pitanja

1. Koje bolesti može da tretira ortoza za zglob ruke?

Ortoza za zglob ruke može da se koristi za tretiranje različitih stanja i bolesti zgloba ruke, uključujući:

 1. Preopterećenje ili upala zgloba ruke
 2. Tendinitis (upalu tetive) u zglobu ruke
 3. Karpalni tunel sindrom
 4. Distorziju (istegnuće) zgloba ruke
 5. Povrede kao što su prelomi, uganuća i dislokacije zgloba ruke
 6. Artritis (upala zglobova)
 7. Dupuytrenova kontraktura (stanje koje uzrokuje stvaranje ožiljnog tkiva u ruci)

2. Kako da znam koju veličinu ortoze za zglob ruke da izaberem?

Da biste izabrali pravu veličinu ortoze za zglob ruke, potrebno je uzeti meru zgloba. Obično se mera uzima na najširem delu ručnog zgloba, odnosno iznad kosti zgloba.

Kada uzmete meru, treba da proverite tabelu veličina koja se nalazi na proizvodu ili na sajtu proizvođača. U tabeli će biti navedene mere zgloba u centimetrima i odgovarajuće veličine ortoze.

Važno je da izaberete ortozu koja je pravilne veličine kako bi vam pružila adekvatnu podršku i komfor tokom nošenja. Ako niste sigurni koju veličinu da izaberete, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom, fizioterapeutom ili farmaceutom. Oni mogu da vam pomognu da izaberete pravu veličinu i model ortoze za vaše specifično stanje.

VeličinaCM
1 - S13-16 cm
2 - M16-19 cm
3 - L19-22 cm

3. Da li se ortoza za zglob ruke može nositi na oba zgloba?

Da, ortoza za zglob ruke može da se nosi i na levoj i na desnoj ruci, u zavisnosti od potreba i stanja. Međutim, ako postoji simetrični problem na obe ruke, treba uzeti u obzir da nošenje ortoze na jednoj ruci može da utiče na ravnotežu tela i da poveća opterećenje na drugoj ruci. U tom slučaju, može biti preporučljivo da se konsultujete sa lekarom ili fizioterapeutom kako biste pronašli najbolje rešenje za vaše specifično stanje.

4. Koju vrstu podrške pruža čvrsta ortoza za zglob ruke?

Čvrsta ortoza za zglob ruke pruža snažnu i stabilnu podršku zglobu, što je posebno korisno u slučajevima ozbiljnijih povreda ili stanja koja zahtevaju snažnu imobilizaciju. Ova vrsta ortoze se obično koristi nakon operacije, u slučajevima preloma, uganuća ili dislokacija zgloba, kao i kod drugih stanja koja zahtevaju imobilizaciju zgloba radi postizanja oporavka.

5. Da li se ortoza za zglob ruke može nositi tokom sportskih aktivnosti?

Da, postoje posebne ortoze za zglob ruke koje su dizajnirane za nošenje tokom sportskih aktivnosti. Ove ortoze obično su lagane i fleksibilne, pružajući neophodnu podršku zglobu bez ograničavanja pokreta. One se koriste kako bi se sprečile povrede i uganuća, kao i da bi se pomoglo u oporavku od povreda zgloba.

Međutim, važno je imati na umu da se neke vrste ortoza za zglob ruke mogu smatrati nelegalnim u nekim sportovima, poput rvanja ili borilačkih veština. U tim slučajevima, preporučuje se konsultacija sa sportskim trenerom ili lekarom kako bi se utvrdilo da li je nošenje ortoze dozvoljeno u datom sportu ili ne.

6. Da li se ortoza za zglob ruke može nositi tokom spavanja?

U nekim slučajevima, ortoza za zglob ruke se može preporučiti za nošenje tokom spavanja kako bi se stabilizovao zglob i smanjila bol. Međutim, ovo zavisi od vrste ortoze i preporuka lekara ili terapeuta.

Ako vam je preporučeno nošenje ortoze za zglob ruke tokom spavanja, važno je da pažljivo pratite uputstva za nošenje koje ste dobili. Ukoliko primetite bilo kakve neobične simptome, poput oticanja ili trnjenja, odmah se obratite lekaru ili terapeutu.

7. Koliko dugo dnevno treba da se nosi ortoza za zglob ruke?

Trajanje nošenja ortoze za zglob ruke zavisi od različitih faktora, uključujući ozbiljnost povrede, vrstu ortoze, preporuke lekara ili terapeuta, kao i individualne potrebe korisnika. U nekim slučajevima, može biti potrebno nošenje ortoze tokom celog dana, dok u drugim slučajevima dovoljno je da se nosi nekoliko sati dnevno.

Važno je da pratite uputstva koja ste dobili od svog lekara ili terapeuta, uključujući i preporučeno trajanje nošenja ortoze.

8. Koliko često treba zameniti ortozu za zglob ruke?

Trajanje upotrebe ortoze za zglob ruke može varirati u zavisnosti od kvaliteta materijala i intenziteta upotrebe. Preporuka je da se ortoza zameni nakon perioda od 6 do 12 meseci korišćenja, ili u skladu sa preporukama proizvođača.

9. Gde kupiti ortozu za ručni zglob?

Ortozu za zglob možete kupiti u našim maloprodajnim objektima širom Srbije:

 1. Beograd
 2. Novi Sad
 3. Subotica
 4. Kragujevac
 5. Kruševac
 6. Kraljevo
 7. Niš
 8. Pančevo
 9. Vranje
 10. Zrenjanin